Wereldwijd Record: 41% van de Elektriciteitsproductie uit Hernieuwbare en Nucleaire Energie in 2024

In 2024 werd wereldwijd 41% van de elektriciteitsproductie gehaald uit hernieuwbare bronnen en kernenergie. De productie van elektriciteit uit zonne- en windenergie bereikte een recordhoogte en steeg met 670 terawattuur.

Wereldwijd Record: 41% van de Elektriciteitsproductie uit Hernieuwbare en Nucleaire Energie in 2024
Editör: Turkinfo.nl
08 Mei 2025 - 12:56

Tegelijkertijd nam ook de elektriciteitsproductie uit kerncentrales toe met 100 terawattuur.

Tijdens deze periode groeide de capaciteit van hernieuwbare energiebronnen aanzienlijk. Vorig jaar werd wereldwijd ongeveer 700 gigawatt aan nieuwe hernieuwbare capaciteit toegevoegd, waarvan circa 80% afkomstig was van zonne-energie-installaties.

Daarnaast werd er ongeveer 7 gigawatt aan nieuwe nucleaire capaciteit gerealiseerd. In 2024 werd gestart met de bouw van negen nieuwe kernreactoren, die bij voltooiing een extra capaciteit van 11 gigawatt aan het systeem zullen toevoegen. Al deze nieuwe projecten zijn gebaseerd op ontwerpen uit China en Rusland.

In de Europese Unie en de Verenigde Staten overtrof de elektriciteitsproductie uit zon en wind voor het eerst die uit steenkool en aardgas. In China bereikte het aandeel van zonne- en windenergie in de totale productie ongeveer 20%.

Elektriciteitssystemen ondergaan wereldwijde transformatie

Volgens Aliaksei Patonia, onderzoeker bij het Oxford Institute for Energy Studies, zorgt de toename van het aandeel van koolstofarme energiebronnen voor een wereldwijde transformatie van de elektriciteitssystemen.

Patonia wijst erop dat deze groei vooral te danken is aan overheidsstimuli en de stijgende vraag van bedrijven naar schone energie. "In 2024 werd wereldwijd een recordbedrag van 2,1 biljoen dollar geïnvesteerd in schone energie. De brede toepassing van variabele hernieuwbare energiebronnen dwingt tot investeringen in netflexibiliteit, batterijopslag en de digitalisering van elektriciteitssystemen om de fluctuerende productie te kunnen beheren," aldus Patonia.

Hoewel kernenergie momenteel niet overal gelijkmatig wordt benut, benadrukt Patonia dat het een belangrijke bijdrage levert aan schone energie. De meeste nieuwe nucleaire projecten zijn geconcentreerd in China en Rusland, terwijl bestaande centrales in de VS, Europa en Azië bijdragen aan betrouwbare, koolstofvrije basislastproductie.

Kernenergie heeft, in tegenstelling tot variabele hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind, het voordeel dat het een constante energievoorziening kan garanderen. Patonia verwacht daarom dat de rol van kernenergie in de nabije toekomst zal toenemen. Er is bovendien groeiende interesse in het verlengen van de levensduur van bestaande reactoren en in nieuwe technologieën zoals kleine modulaire reactoren (SMR), vooral in de VS, het VK, Canada en delen van Europa. Verdere uitbreiding van nucleaire capaciteit zal echter afhangen van het overwinnen van financiële, regelgevende en publieke acceptatie-uitdagingen.

Daling van kolenenergie: een historisch keerpunt

Patonia beschouwt de situatie waarin hernieuwbare energiebronnen in sommige regio’s zoals de VS en de EU steenkoolproductie hebben ingehaald als een historisch keerpunt in de wereldwijde energietransitie. "Vroeger werd zo’n verschuiving als onwaarschijnlijk gezien. Tegenwoordig zien we dat steenkoolgebruik, vooral in ontwikkelde economieën, afneemt. Toch blijft steenkool in landen zoals China en India een belangrijke energiebron, hoewel de lange termijntrend wijst op een afnemende rol door schone energie-initiatieven en klimaatbeleid," legt hij uit.

Patonia wijst verder op de toenemende geopolitieke concurrentie rond de toeleveringsketens van schone energie, netwerkinfrastructuur en essentiële grondstoffen zoals lithium, kobalt en zeldzame aardmetalen. "Landen proberen hun productiecapaciteit veilig te stellen, afhankelijkheden te verminderen en veerkrachtige industrieën voor schone technologie op te bouwen. Dit geeft de energietransitie ook een geopolitieke dimensie," besluit hij.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK COMMENTAREN

COMMENTAREN

  • 0 Commentaar