Rwanda Herdenkt 31 Jaar Sinds Genocide te Midden van Spanningen met Congo

Rwanda is maandag begonnen aan een herdenkingsweek ter gelegenheid van 31 jaar sinds de genocide van 1994 tegen de etnische Tutsi-bevolking.

Rwanda Herdenkt 31 Jaar Sinds Genocide te Midden van Spanningen met Congo
Editör: Turkinfo.nl
08 April 2025 - 08:17

President Paul Kagame en zijn echtgenote, Jeannette Kagame, legden samen met de decaan van het diplomatieke corps in de hoofdstad Kigali en vertegenwoordigers van genocide-overlevenden kransen bij het Kigali Genocide Memorial. Op deze plek liggen meer dan 250.000 slachtoffers begraven.

Daarna werd de "Vlam van Herinnering" ontstoken — een symbool van nationale eenheid en veerkracht. Deze vlam blijft 100 dagen branden, even lang als de genocide duurde.

Kagame verklaarde dat een dergelijke genocide zich nooit meer zal herhalen in Rwanda — niet omdat daders het niet zullen proberen, maar omdat “Rwandezen ervoor gekozen hebben om als één volk samen te staan, zodat het nooit meer gebeurt.”

In zijn toespraak legde Kagame een directe link tussen het verleden van Rwanda en de huidige uitdagingen. “Het zijn broers en zussen die samen aangepakt moeten worden,” zei hij, verwijzend naar de diplomatieke spanningen met landen die Rwanda beschuldigen van betrokkenheid bij het conflict in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Kagame uitte scherpe kritiek op de internationale druk en zei ronduit: “Ze kunnen naar de hel lopen.”

“Deze mensen bij de VN, in Westerse hoofdsteden, die zeggen: dit kleine land, Rwanda, en die zich tegen ons samenspannen... Ik vraag me af of de wereld zijn verstand heeft verloren. Maar ondanks alles moeten wij doorgaan, en ik zal iedereen recht in het gezicht zeggen: ga naar de hel. Als iemand langskomt en denkt: ‘We gaan jullie sancties opleggen.’ Wat? Ga naar de hel,” aldus Kagame.

De Europese Unie heeft inmiddels drie hoge Rwandese militairen en het hoofd van het staatsmijnagentschap gesanctioneerd vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de M23-rebellengroep in het conflict in Congo.

Ook Duitsland, de VS en het VK kondigden sancties aan tegen Rwanda omwille van de beschuldigingen over betrokkenheid in Oost-Congo.

Vorige maand verbrak Rwanda de diplomatieke banden met België, nadat Kagame Brussel beschuldigde van het lobbyen voor internationale sancties tegen Kigali.

Tijdens de genocide, die begon na het neerschieten van een vliegtuig met aan boord de Rwandese president Juvénal Habyarimana en zijn Burundese ambtgenoot Cyprien Ntaryamira op 6 april 1994, werden binnen 100 dagen ongeveer één miljoen mensen vermoord — voornamelijk Tutsi’s en gematigde Hutu’s.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK COMMENTAREN

COMMENTAREN

  • 0 Commentaar