Het aantal landen dat vrouwen verplicht opneemt in de dienstplicht neemt toe
Door de toename van oorlogen en gewapende conflicten wereldwijd, én als gevolg van veranderende veiligheidstrategieën, groeit het aantal landen dat vrouwen verplicht tot militaire dienst.

Door Ömer Faruk Madanoğlu – Istanbul
Met de aankondiging van de Deense premier Mette Frederiksen dat vrouwen vanaf 2026 zullen worden opgeroepen om het leger te verjongen, stijgt het aantal Europese landen met verplichte militaire dienst voor vrouwen tot vier.
De deelname van vrouwen aan militaire dienst verschilt per land en wordt bepaald door nationale defensiebeleidslijnen.
Op dit moment zijn er wereldwijd 22 landen waar vrouwen onder de dienstplicht vallen. Met Denemarken erbij zal dit aantal in 2026 stijgen naar 23.
In sommige landen worden vrouwen alleen ingezet voor administratieve of ondersteunende functies, terwijl ze in andere landen actief dienen in gevechtseenheden.
???? Landen met verplichte dienstplicht voor vrouwen
Onder de NAVO-lidstaten was Noorwegen het eerste land dat vrouwen opnam in de dienstplicht. Sinds 2015 worden mannen en vrouwen daar onder gelijke voorwaarden opgeroepen.
Ook Zweden hervormde zijn dienstplicht in 2017 en voert sindsdien genderneutrale dienstplicht in.
Denemarken kondigde, mede door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, aan dat vrouwen vanaf 2026 verplicht in dienst zullen treden.
In Nederland ontvangen vrouwen wel een dienstplichtbrief, maar hoeven zij niet daadwerkelijk in militaire dienst te treden. Sinds 1997 is de dienstplicht in Nederland feitelijk opgeschort.
In Eritrea, een land in Afrika, geldt sinds de onafhankelijkheid in 1993 een algemene dienstplicht voor alle burgers, inclusief vrouwen. De duur van de militaire dienst is vaak onbepaald en kan jaren duren.
In Noord-Korea worden vrouwen vanaf 17 jaar opgeroepen en zijn zij verplicht minstens vijf jaar militaire dienst te verrichten. In Israël geldt sinds 1948 de dienstplicht voor vrouwen, waarbij ze 24 maanden in het leger dienen.
????✈️ Vrouwen in gevechtseenheden
In landen als Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Denemarken, Finland en België kunnen vrouwen dienen in actieve gevechtseenheden. In Rusland, China en India zijn er beperkingen voor vrouwelijke deelname aan gevechtseenheden, maar zij worden in sommige gevallen wel toegelaten.
???? Landen met verplichte dienstplicht (inclusief vrouwen):
Israël, Noorwegen, Zweden, Nederland, Vietnam, Venezuela, Marokko, Tunesië, Mali, Niger, Senegal, Guinee-Bissau, Zuid-Soedan, Soedan, Eritrea, Benin, Mozambique, Tsjaad, Equatoriaal-Guinea, Congo, Noord-Korea en Kaapverdië.
©TURKİNFO.NL
FACEBOOK COMMENTAREN