Experts waarschuwen: vleesconsumptie drastisch omlaag om aarde leefbaar te houden
Amsterdam – Verschillende internationale voedings- en klimaatexperts trekken aan de bel: als de wereldbevolking in 2050 voldoende en duurzaam gevoed wil worden, moet onze vleesconsumptie aanzienlijk dalen. Volgens nieuwe adviezen zou een volwassene gemiddeld niet meer dan 15 gram vlees per dag mogen eten – omgerekend nog geen gehaktbal of biefstuk per week.

Voedselpatroon onder de loep
Uit onderzoek van onder meer de EAT-Lancet Commissie en Europese universiteiten blijkt dat de huidige vleesconsumptie wereldwijd niet houdbaar is. Zowel vanuit klimaatperspectief (broeikasgasuitstoot, land- en watergebruik) als vanuit gezondheidsoogpunt (risico’s op hart- en vaatziekten en obesitas) zijn drastische veranderingen nodig.
“Willen we in 2050 tien miljard mensen kunnen voeden zonder de aarde onherstelbaar te belasten, dan moeten we radicaal anders gaan eten,” stelt de Volkskrant op basis van het rapport. Dit betekent: meer peulvruchten, groenten en granen, en veel minder rood en bewerkt vlees.
Strenge adviezen stuiten op kritiek
Toch zijn de nieuwe richtlijnen niet onomstreden. In een interview met HLN noemt voedingswetenschapper prof. Patrick Mullie de limiet van één biefstukje per week “erg streng”. Volgens hem kan een gematigde vleesconsumptie nog steeds deel uitmaken van een gezond voedingspatroon, zolang dit wordt gecombineerd met voldoende groenten en variatie.
©TURKİNFO.NL
Alternatieven steeds populairder
In Nederland klinkt naast waarschuwingen ook een meer praktische toon. Zo schrijft het AD dat “een gehaktbal per week nog prima kan”, maar dat consumenten daarnaast meer zouden kunnen experimenteren met alternatieven zoals pokébowls, vegetarische burgers of peulvruchtensalades.
Breder debat
De discussie raakt aan meer dan alleen gezondheid en klimaat. Ook culturele en sociale gewoontes spelen mee: vlees is voor velen een vast onderdeel van de maaltijd en symbool van welvaart. Toch groeit de overtuiging dat verandering noodzakelijk is.
“Het gaat er niet om dat mensen helemaal geen vlees meer mogen eten,” zegt voedingsdeskundige Vera Warmenhoven, “maar wel dat we vlees terugbrengen naar een luxeproduct in plaats van een dagelijkse gewoonte. Daarmee winnen zowel onze gezondheid als de planeet.”
FACEBOOK COMMENTAREN