Bijna 200.000 Duitse Bedrijven Gingen Binnen Een Jaar Failliet

Het aantal faillissementen in Duitsland is het afgelopen jaar met 16 procent gestegen tot 196.100 bedrijven. Dit is het hoogste aantal sinds 2011, toen de nasleep van de wereldwijde financiële crisis leidde tot een golf aan faillissementen.

Bijna 200.000 Duitse Bedrijven Gingen Binnen Een Jaar Failliet
Editör: Turkinfo.nl
22 Mei 2025 - 07:56

Volgens het onderzoeksinstituut ZEW en kredietinformatiebureau Creditreform, dat faillissementen en kredietwaardigheid analyseert, steeg het aantal faillissementen in alle sectoren van de economie.

Niet alleen energie-intensieve industrieën, maar ook sectoren zoals chemie, farmacie, IT, techniek, bouw, horeca, handel en zorg zagen een flinke toename in het aantal bedrijven dat failliet ging. Hoewel het vooral kleinere ondernemingen betreft, worden ook steeds meer grotere bedrijven getroffen in de grootste economie van Europa.

De onderzoekers wijzen op een groeiend personeelstekort en hevige buitenlandse concurrentie, vooral in de industriële sector. Bovendien sluiten bedrijven ook vanwege vergrijzing: steeds meer ondernemers gaan met pensioen zonder een geschikte opvolger te vinden.

Creditreform noemt de cijfers zorgwekkend. Volgens hen verliest Duitsland steeds meer waardevolle kennis door faillissementen en het verplaatsen van productie naar het buitenland als gevolg van personeelstekorten.

Economie Blijft Stagneren

De Duitse economie is de afgelopen twee jaar gekrompen. Top-economen hebben hun groeiprognose voor 2025 naar beneden bijgesteld. Voor dit jaar verwachten zij geen groei, maar ook geen verdere krimp. Voor 2026 wordt een economische groei van 1 procent voorspeld.

Een belangrijke reden waarom het economisch herstel uitblijft, is dat de export onder druk staat door importheffingen in de Verenigde Staten. Daarnaast belemmert de complexe bureaucratie en de lange vergunningprocedures de economische dynamiek. Deskundigen pleiten dan ook voor minder regelgeving en snellere vergunningsprocessen.

Het Duitse bedrijfsleven klaagt al langer dat investeringen vertraging oplopen door de zware regeldruk. Dit belemmert hun concurrentiepositie ten opzichte van buitenlandse bedrijven en leidt ertoe dat investeringen uitblijven of dat productie naar andere landen wordt verplaatst.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK COMMENTAREN

COMMENTAREN

  • 0 Commentaar